Om du länge har längtat efter ett förhållande, känt dig pressad att skaffa en partner eller är trött på att känna dig ensam så kan det vara så att du är mer kär i tanken på ett förhållande än i den faktiska personen.
För att ta reda på om det är personen eller förhållandet du vill ha kan du fundera över om du skulle vilja vara vän med den här personen? Skulle du vilja vara omkring henne eller honom även om er relation var platonisk eller om ett förhållande inte var ett alternativ? Vad skulle hända om den här personen aldrig skulle vilja gifta sig eller levde på en plats långt borta.
Skulle du fortfarande vilja vara med den personen eller vilja gå vidare till någon mer bekväm? Om du bara är med personen på grund av bekväma omständigheter eller för att du vill ha en relation så är risken stor att du är mer kär i att vara i ett förhållande än i personen i fråga.
Kemi eller inte – om du är med någon som gör dig spänd, får dig att känna att du behöver censurera dig själv eller får dig att övertänka dina ord eller handlingar så är det inte ett riktigt partnerskap.
Även om det finns en gnista så är den mellan den andra personen och en censurerad version av dig själv; varför skulle du ens vilja ha den gnistan? Om förhållandet bygger på att du tassar på tå för att få det att funka så är det inte värt att slösa din tid på.
När det kommer till att vara oense i relationer så lär vi oss många motsägelsefulla saker när vi växer upp. Vi förväntar oss antingen en passionerad kärleksaffär som i filmen The Notebook, där gnistan innebär konstant tjafs, eller så tror vi på idén om “the one”, den enda rätta personen som är perfekt för oss. Hen gör aldrig fel och därför behöver vi aldrig vara osams; ett bråk eller misstag måste innebära att det finns någon bättre där ute.
Men kompatibilitet och ett framgångsrikt förhållande beror inte på om ni är osams eller inte, utan hur ni återhämtar er efter att ha varit osams. Oavsett vem din perfekta partner är så kommer hen inte att vara en robot, så kom ihåg att ni båda kommer att göra misstag, dåliga dagar kommer att komma och bråk kommer att ske. Var uppmärksam på hur din partner reagerar vid dessa tillfällen.
Lyssnar de på dig, kommunicerar tydligt och kommer aldrig göra samma misstag igen? Bryr ni er båda mer om relationen än att ha rätt? Eller kämpar ni med kommunikationen, är långsinta och känner att varje bråk kan vara slutet på relationen? Om närheten mellan er inte kommer tillbaka efter att ni har bråkat så kan det vara så att ni tvingar fram relationen.
Du och din partner har antagligen många olika intressen. Ni borde faktiskt ha det – att i princip dejta dig själv skulle vara otroligt tråkigt. Så nej, ni kanske inte alltid har samma passioner eller intressen, men du borde vara intresserad av att lära dig mer eftersom du vet hur mycket det betyder för personen och för att du vill kunna dela det som personen älskar.
Bara för att du kan föreställa dig ett liv tillsammans innebär det inte alltid att det är rätt för dig. När du tänker på vad ett förhållande, att ha ett hem, skaffa familj eller bli gammal med personen skulle innebära – är det fantasin som är mer spännande än att faktiskt göra allt det här med personen? För att citera en klassisk kärleksfilm: “när du inser att du vill spendera resten av ditt liv med någon så vill du att resten av ditt liv ska starta så snart som möjligt”. Ett liv med personen ska kännas spännande.
Om gnistan finns där så kommer du att hela tiden se fram emot nästa steg och ser framför dig hur ni är lyckliga tillsammans vid 80 års ålder. Om du tvingar fram gnistan så kommer du inte att vara peppad på ett liv med personen, eller kommer att vara mer taggad på de stora händelserna i livet (bröllop. köpa hus, få barn och så vidare) och kommer inte att kunna föreställa dig bara er två tillsammans om 50 år.