20 Jan
20Jan

Tänk dig att du ska hålla tal inför 1000 personer och alla verkar vara intresserad av det du har att säga. Nu kommer du att få all uppmärksamhet, alla kommer att stirra på dig. Hur känns det? 

Det finns människor som skulle hellre dö istället för att stå framför folk och tala. Jag vet hur det känns, jag var där en gång i tiden. 

Även om jag idag är van vid att tala inför publik, måste jag ändå erkänna att jag blir lite små nervös varje gång. Dock absolut inte som förr. Men lite pirrig är det varje gång. 

Nu tog jag upp den lätta sidan av att tala inför folk, när folk är intresserad av det du har att säga, och din publik titta på dig. Visst är det jobbigt? 

Men nu ska du hålla tal inför en publik som verkar vara mindre intresserad av att höra vad du har att säga, en del titta på dig och andra ritar små gubbar på papper. För den ovana talare är båda fruktansvärt jobbigt. Och för att göra detta ännu jobbigare, märker du att en del av din publik skakar på huvudet och suckar som ett tecken på att du är så ”fruktansvärd ointressant.” 

Nu har gått 8 minuter och du ska tala i 50 minuter. Nu vet du att en del av din publik är helt ointresserad av dig som talare, och varje gång du tittar på dessa blir du mer och mer osäker på dig själv. Hur känns det? 

”Jag vill bara dö.” 

Ett tips till dig som är rädd för att tala inför folk. 

Har du blivit bjuden på ett bröllop? Perfekt plats att börja behärska rädslan för att tala inför folk. 

Många avstår från att hålla tal för att de är rädda. Men tänk så kul det är för den som får höra talet. Tänk dig ditt bröllop utan ett enda tal för att ingen vågar. 

Jag har varit på ett sådant bröllop och besvikelsen hos bruden var stor. Var det ingen som hade något snällt att säga om henne? 

Klart det var. Men majoriteten av hennes anhöriga hade hellre klätt sig i groddräkt och dansat rumba än hållit tal inför 140 gäster. 

Ca 70% av befolkningen tackar nej till avancemang i karriär och högre lön om det innebär att stå inför folk och tala. Ca 30% tacka ja, men de håller krampaktigt i det jag brukar kalla presentatörens snuttefilt - PowerPoint. 

Du ska tacka ja tidigt till att hålla tal, just för att det är en bra träning för det som kommer skall. Ta varje tillfälle du får. Håll tal för familjen, för vänner på middagar, gör det först i en trygg miljö. Sedan är du förberedd när chefen ber dig att göra ett anförande för kollegor. Då har du tränat och kört ”tio gånger bättre” så många gånger att du vet att det aldrig kommer att bli uselt. 

När du håller talet för dina kollegor vill jag att du föreställer dig att de är dina vänner och familjemedlemmar som lyssnar på dig. På så sätt kommer rädslan att minska och du får dessutom ett mer autentiskt tilltal. Du kan till och med föreställa dig att rummet du talar i är en trygg plats, kanske ditt vardagsrum eller din gamla fasters fåtölj, eller en brygga på landet. 

Du väljer, bara du har en mental publik och plats som får dig att känna dig trygg. 

Att behärska konsten att hålla tal kommer inte bara att ge dig bättre förutsättningar för högre lön och en bra karriär. Du kommer också att betraktas som mer värdefull för vänner och bekanta. Du får en speciell plats hos dem för att du vågade lyfta deras goda sidor på dagar som betydde mycket för dem. Ett bröllop, en student eller till och med en begravning. 

Jag vill aldrig att min rädsla ska stå i vägen för vare sig avancemang i karriär eller kärleksförklaringar till nära och kära. Låt detsamma gälla dig. Och kom ihåg, det kan bara bli bättre än det förra talet. 

Jag är inte så mycket för att skriva ner talet. Jag gillar att tala fritt. 

Men om du känner dig mer trygg igenom att skriva ner talet, då tycker jag att du ska göra det. Det är inget fel i det, det är bara en smaksak. 

Skriv ner ditt tal men skriv ingen manus. 

Ett manus fullt av text gör dig bara nervös, du läser innantill och dessutom hålls talet lätt i skriftspråk då, med formuleringar som ”detta är viktigt”. Det är alldeles för formellt för att du ska närma dig det som svenska uppskattar mest hos en kommunikatör - autenticitet. 

Tre punkter som är viktiga i ditt tal: 

Vad ska du tala? 

Vilka kommer att lyssna? 

Vad vill du säga? 

Vad kommer publiken att tycka är roligt att höra? 

Hur ser rummet ut där du ska prata? 

Finns det något i rummet du kan använda till ditt tal? 

Innehållsmässigt finns det några saker att ta fasta på. Saker som gör ditt tal till höjdpunkten på festen eller konferensen. 

Nä-jag-metoden 

Nu precis i början av talet är det viktigt att du sätter det första intrycket av dig och det du ska prata om. Nu bestämmer sig folk för om de ska lyssna, så ge dem skäl att vilja göra det. Många brukar börja med onödiga transportsträckor som ”jag ska nu berätta om” eller ”det här företaget har funnits sedan år 22 f.Kr”. Det vanligast är den klassiska inledningen ”jag är ingen talare”. 


SÄG ALDRIG SÅ

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.